Στοίχημα ποδόσφαιρο - Προγνωστικά αγώνων

Δημοσιεύτηκε
01/09/2014 από

H στατιστική πρόβλεψη αποτελεσμάτων αγώνων ποδοσφαίρου είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στα στοιχήματα ποδοσφαίρου για να προβλέψει την έκβαση των αγώνων με τη βοήθεια των στατιστικών εργαλείων. Οι bookmakers τα χρησιμοποιούν για να υπολογίσουν τις πιθανότητες (odds) αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων. 
 
Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη στατιστική προσέγγιση για την πρόβλεψη  είναι η 'κατάταξη'. Συστήματα κατάταξης ομάδων ποδοσφαίρου βαθμολογούν την κάθε ομάδα με βάση τα αποτελέσματα αγώνων του παρελθόντος. Η ισχυρότερη ομάδα συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία και έτσι η έκβαση του αγώνα μπορεί να προβλεφθεί από τη σύγκριση της βαθμολογίας των αντιπάλων.
 
 Σήμερα, υπάρχουν οκτώ διαφορετικά συστήματα κατάταξης ποδοσφαίρου: FIFA World RankingsWorld Football Elo Βαθμολογίες, AQB Sports Βαθμολογίες, Η Roon BaInternationalMarkRsoccerMondfoot και Chance de Gol
 
Υπάρχουν τρία βασικά μειονεκτήματα με τις προβλέψεις ποδοσφαιρικών αγώνα που βασίζονται σε συστήματα κατάταξης:
 
  1. Στην βαθμολογία που ανατίθενται στις ομάδες δεν συνυπολογίζεται η επιθετική τους και η αμυντική τους δύναμη. 
  2. Στην βαθμολογία δεν λαμβάνεται υπόψη οι αλλαγές δεξιοτήτων των ποδοσφαιρικών ομάδων.
  3. Ο κύριος στόχος ενός συστήματος κατάταξης δεν είναι να προβλέψει τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων, αλλά να ταξινομήσει τις ομάδες ανάλογα με μέση βαθμολογία τους. 
Μια άλλη προσέγγιση για την πρόβλεψη αγώνων ποδοσφαίρου είναι γνωστή ως rating system. Το σύστημα προβλέψεων pi-rating εφαρμόζωντας αυτήν την προσέγγιση  παρέχει σχετικές μετρήσεις της υπεροχής της κάθε ποδοσφαιρικής ομάδας συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως οι επιθετικές και οι αμυντικές τους δυνάμεις. Τα στατιστικά που προκύπτουν εφαρμόζοντας το σύστημα αυτό λέγεται ότι παρέχουν πολύ καλύτερες προβλέψεις - από άποψη κερδοφορίας-  σε σχέση με το σύστημα κατάταξης.